Abbott logo
Voor meer informatie bel de klantenservice van Abbott Diabetes Care: 0800 - 022 8828 (gratis)

Over diabetes

Over diabetes

Ons lichaam heeft dagelijks energie nodig. Suikers die we via de voeding binnenkrijgen vormen hiervoor de belangrijkste energiebron. Er is insuline nodig om bloedsuikers, ook wel bloedglucose of glykemie genoemd, naar de cellen te transporteren. Insuline is een polypeptidehormoon dat wordt aangemaakt in de bètacellen van de pancreas (alvleesklier), de eilandjes van Langerhans. Als de alvleesklier te weinig of geen insuline aanmaakt is er sprake van diabetes mellitus type 1, in de volksmond ook wel suikerziekte genoemd. De suikers stapelen zich dan op in het bloed. Als de alvleesklier wel voldoende insuline aanmaakt, maar de lichaamscellen er onvoldoende op reageren, is er sprake van diabetes mellitus type 2.

Symptomen die kunnen duiden op diabetes zijn bijvoorbeeld dorst, veel plassen, vermoeidheid, vermageren en vatbaarheid voor infecties. Naast diabetes type 1 en 2 bestaat er ook zwangerschapsdiabetes. Hieronder wordt beschreven wat het verschil is tussen deze drie soorten suikerziekte.

Voor mensen met diabetes mellitus is het van groot belang dat zij hun bloedsuikerspiegel (glucosewaarden) in de gaten houden, anders kunnen zij 'een hypo' (hypoglykemie) of 'een hyper' (hyperglykemie) krijgen. Het monitoren van de bloedsuikerspiegel gebeurt met behulp van een glucosemeter (bloedsuikermeter). Indien nodig kan de patiënt met een insulinepen insuline spuiten. Hieronder wordt beschreven hoe dat proces precies in zijn werk gaat.